Deelnemersverslag gewestelijke finale teams.

Overleg in Oost-Maarland

Overleg in Oost-Maarland tussen Lydia Huijbers, Dre Huijbers, Kees Castelijns en Truus Davelaar

Op 29 mei werd onze vereniging op de gewestelijke finale libre in de C1 klasse voor clubteams, in het Limburgse Oost-Maarland, vertegenwoordigd door onze kampioenen van district Kempenland: Dre Huijbers, Kees Castelijns, Ep Visser en Jo Roest.

Om elf uur werd de aftrap gedaan door Jo Roest tegen W. Sneyders van BC Maarland. Jo werd getrakteerd op een kansloze 170-56 nederlaag in 6 beurten. Toch een tevreden gevoel over het gemiddelde 9,33. Inmiddels was op een andere tafel Ep Visser het leven aan het zuur maken van tegenstander E. Royen, ook van BC Maarland. Ep trok na 21 beurten aan het langste eind: 120-197. En zo stond de onderlinge stand met Maarland weer gelijk.

 

 

In ronde twee moest Dre Huybers de degens kruisen met kadrist Herman Robins van BV Halfweg. Door het ruime kaderspel kon Dre niet zijn geliefde serie-americaine spelen, en werd na 20 beurten de degen in de schede gestoken en was de nederlaag een feit: 113-250. Door wat geschuif in het wedstrijdprogramma was het niet Kees Castelijns die in ronde 3 aan de tafel moest verschijnen , maar wederom Jo en Ep.

Jo wist in deze ronde korte metten te maken met Wiel Clevis van BC Halfweg door deze in 10 beurten met een hoogste serie van 65 een illusie armer te maken: 150-176. Hierdoor was de stand tussen Dubac en Halfweg dus ook weer gelijk. Onder toeziend oog van arbiter Truus Davelaer en schrijver Jo Jansen was Ep Visser inmiddels bezig de basis te leggen voor een overwinning tegen Onder Ons. Tegen T. Wouters werd na 29 beurten de finish bereikt en konden 2 belangrijke punten op het conto van Dubac worden bijgeschreven.

Omdat Jo Roest in zijn daarop volgende partij, in de steeds warmer, zeg maar gerust tropische temperatuur van de biljartzaal, naar een kansloze nederlaag werd gespeeld door J Thewissen van Onder Ons, 250- 52 in 18 beurten was de stand hiermee dus ook weer gelijk. Om kans te maken op de titel moest Kees Castelijns zijn 3 achter elkaar te spelen wedstrijden winnen, omdat inmiddels ook Maarland de neus aan het venster stak door overwinningen op Onder Ons en Halfweg.

De eerste horde tegen BC Maarland werd genomen. D Verweiren werd aan de kant gezet met 180 tegen 78 caramboles in 15 beurten . De eerste twee matchpunten waren binnen. Door het zeer trage spel van een paar deelnemers waardoor we achter liepen op het speelschema moest Kees uitwijken van tafel twee naar tafel 1 waar hij zojuist zijn eerste punten had behaald. Dit bleek nog niet zo’n slechte keuze van de organisatie want ook deze partij wist Kees op de zijn bekende degelijke wijze naar zijn hand te zetten. Wim Wilmsen werd met de onverzettelijkheid van Kees geconfronteerd en moest na 18 beurten het hoofd buigen: 180-183. Voor de  tweede keer konden er 2 matchpunten op ons conto worden bijgeschreven.

Zelfs dit zou niet voldoende zijn omdat bij mogelijk verlies van Kees in zijn 3e partij en winst van BC Maarland van speler 2 tegen Onder Ons in de laatste ronde, zou BC Maarland toch aan het langste eind trekken. Spanning dus in de laatste ronde. Kees vertok als een speer tegen de meer tegen zichzelf spelende 20-jarige kadrist van Onder Ons, 91-7 na 6 omlopen. Omdat op de andere tafel de winst niet te voorspellen was met een tussenstand van 106-104 moest Kees zich vol blijven inzetten. Maar zelfs bij Kees had de hitte zijn sloopwerk gedaan, en sloop zijn tegenstander steeds naderbij, 130-110 in 18 beurten. Met een serie van 139 ( tevens de hoogste van de dag ) wist op de andere tafel J. Thewissen van Onder Ons de titelaspiraties van BC Maarland te ondergraven. Echter, zou Kees onverhoopt toch verliezen dan zou Maarland alsnog langszij komen bij Dubac in matchpunten maar met twee partijpunten meer zou de zege toch in Limburg blijven.

“Zonde als dat zou gaan gebeuren”, zei Kees “Ik vind die Limburgers (sommige) wel aardige mensen maar die bokaal gaat mee naar Duizel.” Het mes werd nog een keer geslepen ( ik bedoel : de pomerans werd nog een keer gekrijt), er werd nog een spa-tje besteld, en hij trok ten strijde om de 50 nog resterende caramboles bijeen te spelen. In 6 beurten werd de klus geklaard en werd om 23.30 uur !!!!!!!!!!! de eindstreep gehaald. Eindstand 180 -148 in 24 beurten. De derde horde werd hiermee ook genomen. BV Dubac-BV Onder Ons 2-0

 

Eindstand

1 en kampioen van Zuid Nederland  BV DUBAC  6 Matchpunten 12 partijpunten

2 BC Maarland                                                   4         “           10      “”

3 BC Onder Ons                                                2          “           10      “

3 BC Halfweg                                                    0          “            4       “

 

Op zaterdag 25 juni a.s. zal het kampioensteam zich moeten melden in Nieuwegein om aldaar de competitie aan te gaan met nog  7 andere gewesten om  uit te maken wie zich de beste van Nederland mag noemen.

 

groetjes, Jo Roest