DUBAC 1 GEWESTELIJK KAMPIOEN

Op zaterdag 20 mei was de gewestelijke finale voor C1 teams van het gewest Zuid Nederland, in ’t Huukske te Hapert. Dubac 1 had zich als kampioen van het District Kempenland hiervoor geplaatst. De overige teams waren BC Maarland uit Eijsden ( L ), BC Vors uit Broekhuizenvorst (L ), en BC Sibbe uit Amstenrade ( L). Het voltallige Dubac gezelschap was keurig om 9.30 u aanwezig; Onze voorzitter Kees Castelijns was mee als arbiter, Greet Popken was onze vaste schrijfster en de spelers Piet van Dooren, Ep Visser, Theo Verwimp en Hans Wintermans.

Ep Visser beet het spits af tegen Martin Dachsler van BV Sibbe. Beide spelers moesten 95 car. Ep begon wat onwennig aan de partij en keek al snel tegen een flinke achterstand aan, hoewel hij op het einde nog goed terug kwam was het net niet genoeg , in 25 beurten ging de winst naar Sibbe ’63. Vervolgens komt Theo Verwimp aan de tafel tegen Yordi Goessen van BV Maarland. Al snel was duidelijk dat deze jonge speler zijn 95 car. makkelijk aan kon en ook een maatje te groot was voor Theo. Theo die in de laatste beurt nog een mooie serie maakte hield de schade zo nog beperkt, maar de winst was voor BV Maarland. Dan is het de beurt aan Hans Wintermans ( 115 ) tegen Wiel van Elteren ( 105 ) . Hans begint goed 30 car. in 3 beurten, maar daarna werd het sprokkelen. Wiel die vroeger nog kader had gespeeld lette goed op de verdediging en in de 20e beurt ging hij uit na een kadootje van Hans. eindstand 106-105, maar de winst was voor Sibbe ’63. Nou wat een valse start, we hadden het ons heel wat anders voorgesteld.

Piet praatte ons wat moed in en zei dat het nog niet gedaan was, hierna moest Piet zelf spelen tegen Lei Voracher van Sibbe. Van meet af aan was Piet bij de les, met mooi kaderspel op de lijn nam hij een grote voorsprong. Lei Voracher die libre GH speelde kwam door een serie aan de band nog even in de buurt, maar even later toen Piet onterecht werd afgeteld en Voracher ook niets had gezien ? liet Piet zich niet meer verrassen en maakte zijn 255 car vol. Zo de eerste winst was binnen en dat gaf inspiratie. Dan moet Hans tegen De kopman van BC Maarland; Frank Diederen, die 230 car. 38/2 moet spelen. Frank begint sterk aan de partij en in 4 beurten kijkt Hans al tegen een 98-18 achterstand aan. Toch geeft Hans niet op en met enkele series zag het er in 7 beurten al beter uit; 103-63. Hans bleef steeds scoren en bij Frank ging het kaarsje langzaam uit en kon Hans de partij winnen. Dan Theo tegen Frits Cox van BC Vors. beide spelers 75 car. Theo die in zijn eerste partij ook al 4 gemiddeld speelde ging hier gewoon mee door en behaalde na 19 beurten een mooie overwinning. Nu weer Ep , ditmaal tegen de nr 2 van BC Maarland Harrie Snijders ( 95 ). Ep die zo’n goede C 1 competitie had gespeeld was gebrand om nu goed te spelen, en dat zagen we ook; vlot spelend en niet bang van een wijde bal behaalt ook Ep een goede overwinning! Zo , nu 4 overwinningen op rij, we wisten geen tussenstand maar Piet zei dat we nog in de race waren.

Dan moet Ep tegen Sjaak Cleven van BC Vors, we hadden inmiddels in de gaten dat dit onze concurrent was dus een winstpartij was welkom. Het werd een spannende partij, beide spelers 95 caramboles en de score liep steeds gelijk op. In de laatste 2 beurten kon Sjaak profiteren van een paar mooie ballen en trok zo de winst naar zich toe.

De laatste partij moest Piet spelen tegen de kopman van BC Vors; Jos Kersten. Deze speler moest 175 car. libre spelen tegen Piet 255 kader 38/2. Een hele klus voor Piet, met in het achterhoofd dat als Piet zou winnen we misschien nog kans maakten op de titel. Dan de partij, het was er een om van te smullen! Piet liet zich niet de kaas van zijn brood eten en met technisch verzorgd spel nam hij al meteen een grote voorsprong. Het enige wat voor oponthoud zorgde was het ruime aanvangsspel dat hij kreeg. Dan in de 13e beurt weet Jos nog een mooie serie aan de band te maken en dat bracht nog enige twijfel. Maar niet bij Piet want de tafel lag hem goed en met een mooie 65 slotserie won hij deze partij.

Vervolgens was het afwachten wat de eindstand zou zijn, we hadden partijen gewonnen maar ook verloren en het gaat om de wedstrijdresultaten. Dan uiteindelijk komt Rinus Vorstenbosch ( hij deed samen met zijn vrouw Sjannie de wedstrijdleiding, en het was perfect ) met de einduitslag. Dan blijkt dat Dubac 1 samen met BC Vors op de eerste plaats is geeindigd met 4 matchpunten, en ook 10 partijpunten. Maar dat het scoringspercentage met 95% om 85% in ons voordeel is. De blijdschap is groot bij ons, verscheidene keren zijn we teleurgesteld uit Limburg teruggekomen na weer een verloren gewestelijke finale. Alleen Dubac 2 ging al eens nationaal.

Maar nu zijn wij aan de beurt! In Juni mogen we deelnemen aan de nationale finale voor C 1 teams in Nieuwegein.

Bedankt Greet en Kees voor de hulp.

groeten Hans Wintermans